Jednoduchý návod, ako nabrúsiť sekeru

Určite to poznáte - objednali ste si za kamión dreva, cez víkend chcete zorganizovať brigádu a keď už má prísť na to samotné rúbanie, tak to dáko... nejde. Správna starostlivosť o náradie je rovnako dôležitá, ako starostlivosť o auto. Pokiaľ sa o neho nestaráte, tak sa ďaleko nedostanete. V tomto krátkom blogu sa dozviete, ako správne nabrúsiť sekeru. Nie je to nič zložité, preto nemusíte mať obavy.

Čo na to budeme potrebovať:

-dlhý plochý pilník

-brúsny kameň s dvoma stranami (jemnejšia a drsnejšia)

-pult kde uchytíme sekeru

-vodu alebo minerálny olej 

1. Krok - uchytenie sekery

Pripevnite sekeru o pult alebo pracovný stôl. Perfektne sa na to hodia stolárske svorky. Uistite sa, že sa sekera nehýbe. Na správne nabrúsenie musí byť sekera pevne pripevnená.

2. Krok - prvotné nabrúsenie s plochým pilníkom

Keď už máte sekeru pripevnenú, zoberte plochy pilník a najprv zvoľna prejdite niekoľkokrát po čepeli sekery. Tento krok je dôležitý skrz toho, aby ste zistili pod akým uhlom ten pilník držíte. Aj, keď je sekera zatupená, stále je poznať pod akým uhlom bola pri výrobe nabrúsená. Preto nemusíte hľadať na internete alebo Youtube aký uhol je ten NAJ, stačí, keď dodržíte ten pôvodný. Pamätajte, že pri prechádzaní pilníkom obrusujete smerom od seba. Smerom k sebe pilník nadvihnite a vráťte sa s ním na začiatok čepele.

Tento pohyb opakujte. Ak už poznáte uhol, pod ktorým po čepeli prechádzate, tak môžete trocha pritvrdiť. Snažte sa odstrániť rôzne výstupky alebo zárezy na hrane čepele. Tento bod zopakujte aj na druhej strate čepele. Dávajte, ale pozor na to, aby ste neobrúsili jednu stranu viac ako druhú. Takto by ste stratili vycentrovanie ostria a následné sekanie dreva by bolo o čosi náročnejšie. Síce plochy pilník slúži len na základné, hrubé obrúsenie, po správnom nabrúsení bude sekera dostatočne ostrá na to, aby ste s ňou mohli opäť pracovať. Ak chcete posunúť ostrosť ešte na vyššiu úroveň, tak pokračujte na krok 3.

3. Krok - Brúsny kameň

Brúsne kamene sú výborným nástrojom na dolaďovanie ostrosti či už sekery alebo nožov. V tomto kroku vezmite pripravený brúsny kameň a drsnejšou stranou začnite krúživými pohybmi prechádzať po jednej strane čepele. Tento proces následne zopakujte na druhej strane.

Na zvýšenie efektívnosti môžete použiť minerálny olej, ktorí nanesiete na čepeľ alebo čistú vodu. Ak sa rozhodnete pre čistú vodu, nechajte brúsny kameň chvíľu ponorený, aby sa voda dostala do porov. Brúsenie bez „lubrikantu“ čepeľ nepoškodí, ale brúsny kameň sa rýchlejšie opotrebuje.

Keď budete spokojní s výsledkom brúsenia, otočte kameň na jemnejšiu stranu a celý proces zopakujte. Jemnejšia strana slúži na vyhladenie a finálne dobrúsenie čepele.

Tip: domáca pomôcka na rýchle nabrúsenie 

Ak nemáte čas na takýto štýl brúsenie, tak vám odporúčame dokúpiť si do svojej zbierky náradia Fiskars Xsharp. Je to jednoduchá ostrička čepelí. Je určená pre nože a sekery, kde si jednoduchým kliknutím viete vymeniť ostriacu štrbinu. Takéto naostrenie je jednoduché a zaberie pár sekúnd. Funguje to presne ako ostrenie kuchynskou brúskou. Nájdete ju v našej ponuke pod názvom "Ostrič nožov a sekier Fiskars Xsharp".

Záver

S takto nabrúseným náradím viete prácu dokončiť raz-dva. Preto nezanedbávajte starostlivosť a doprajte svojmu náradiu chvíľku pozornosti.

Celé video z ktorého vychádza tento blog prikladáme dole nižšie.